SOLIDARIS

Begin 2021, werd ncbham uitgenodigd door Thomas & Piron om deel te nemen aan een wedstrijd gericht op de renovatie van het nieuwe hoofdkantoor van Solidaris in Charleroi. In samenwerking met Atelier d’Arbre d’Or, verantwoordelijk voor de architecturale interventies, heeft het team een project ontwikkeld dat opviel en officieel werd aangekondigd als het winnende voorstel in november van datzelfde jaar. De werkzaamheden zijn gestart in 2022 en de oplevering is gepland voor juli 2024.

WORK IN PROGRESS

Het gebouw, opgetrokken in 1971, is een herkenningspunt in de stad Charleroi. Het fungeerde als hotel en als hoofdkantoor van BNP tot 2016. Bij de bouw, zijn meerdere innovatieve technieken toegepast om de structurele elementen te verminderen en indrukwekkende ruimtes met dubbele of driedubbele hoogte te creëren. Waardoor het natuurlijke licht optimaal wordt benut.

ARCHITECTURALE RICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT DE GEVELRENOVATIE EN STRUCTURELE PRINCIPES:

De aanpak voor zowel de architectuur als het interieurontwerp was gebaseerd op twee belangrijke concepten: in de eerste plaats het identificeren van het DNA van het bestaande gebouw in het stedelijke landschap van Charleroi, en ten tweede het creëren van een frisse architecturale identiteit voor Solidaris.

LEIDRAAD VOOR INTERIEURONTWERP MET BETREKKING TOT RUIMTE- EN LICHTOPTIMALISATIE:

Het interieur onderging een grondige analyse om ervoor te zorgen dat het functioneel is als een modern kantoorpand, met inachtneming van de huidige normen voor comfort en ergonomie.

Terwijl de belangrijkste en meest opmerkelijke kenmerken van het gebouw behouden en benadrukt werden, werden strategische wijzigingen aangebracht door delen van de bestaande structuur toe te voegen of weg te laten om zowel functionaliteit als visuele impact te optimaliseren.

De nieuwe semi-open ruimtes met duplexen weerspiegelen de unieke kenmerken van het bestaande gebouw, met behoud van de authenticiteit. De voorgestelde transformatie is die van een transparant gebouw dat in dialoog staat met de buitenwereld, waarbij de identiteit en het nieuwe imago van Solidaris worden weerspiegeld.

De kantoorverdiepingen zijn ontworpen met het oog op de overgang van Solidaris naar een ‘New Way of Working' (NWOW) en een activiteitgerichte omgeving.

Als onderdeel van deze benadering werden verschillende typen ruimten geïntroduceerd. Het ontwerp omvat ook een verenigend concept waarbij twee verdiepingen telkens met elkaar verbonden worden door middel van twee centrale elementen: een substantiële houten trap die de begane grond en de tussenverdieping verbindt, evenals de eerste en tweede verdiepingen, en een patio die de derde en vierde verdiepingen met elkaar verbindt.

De begane grond, met de receptie en een coworking cafetaria, is verbonden met de mezzane, ontworpen voor vergaderzalen en seminaries, door een houten trap. Direct zichtbaar en toegankelijk bij het betreden van het gebouw.

LOOK & FEEL EN SIGNALISATIE

De bewegwijzering en identiteit van het nieuwe hoofdkantoor van Solidaris vinden inspiratie in de iconische architecturale kenmerken van Charleroi, zoals de gerenoveerde oude fabrieken, typerende metalen structuren en stedelijke geometrische vormen. Het doel was om een ruimte te creëren die verder gaat dan de basisfunctie als kantoor en een symbool wordt van Solidaris’ toewijding aan de gemeenschap en de stad waarin het gevestigd is.

Het Solidaris-logo diende als inspiratiebron voor materiaalaccenten in het hele ontwerp. Dit rode gaas symboliseert de kernwaarden van solidariteit en onderlinge steun, thema’s die centraal staan in de identiteit van Solidaris. Om dit motief te laten terugkomen, zijn texturen in informele ruimtes subtiel voorzien van het weefpatroon.

Het algemene kleurenpalet van het ontwerp legt de nadruk op de structurele elementen van het gebouw, wat resulteert in een natuurlijke en uitnodigende sfeer. Dit wordt bereikt door een evenwichtige mix van licht en ruwe materialen zoals beton, hout en glas, waarbij industriële eenvoud wordt gecombineerd met warme, uitnodigende tonen en accent kleuren.

Project team

Madalina Anghelescu
Silvia Preto
Beatriz Amann
Nguyen-Bao Thai Ngoc
Catherine Trebes

up