Domaine des possibles: een restaurant

OMVANG

Het Domaine de Chastre, een openbaar domein dat zich over 8 hectare uitstrekt en oorspronkelijk een “tiendenboerderij” uit 1528 is, herbergt momenteel een basisschool, een crèche, een CPAS-gebouw, een restaurant en verschillende kantoren.

Sinds de jaren ’90 bevordert een coöperatief model de samenwerking tussen deze instellingen. Om sociale inclusie en gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen, ondergaat het landgoed een revitalisatie. De non-profitorganisatie, nu bekend als ‘Domaine des Possibles’, heeft een ambitieus ‘derde plek’-project voorgesteld. De plannen omvatten het omtoveren van de cafetaria tot een restaurant dat open is voor lunch en een gemeenschapscafé in de namiddag en avond, evenals de ontwikkeling van coworkingruimtes voor diverse bedrijven en non-profitorganisaties (ASBL). Dit initiatief is bedoeld om de moderne uitdagingen van gemeenschappelijk leven aan te pakken, terwijl het de historische waarde van het terrein respecteert.

ONTWERPSTRATEGIE

Bij de ontwikkeling van het restaurant lag de grootste uitdaging in het succesvol verbinden van de oorspronkelijke bewoners en boeren met de nieuwkomers, vaak stedelingen op zoek naar een rustiger leven.

Door inspiratie te putten **uit tradities en landelijke beroepen**, wilden we voor iedereen een gevoel van vertrouwdheid creëren. We maakten gebruik van natuurlijke materialen zoals steen in aardetinten, cortenstaal en hout, die herinneren aan elementen uit oude graanmolens of schuren. Daarnaast bevat het ontwerp verwijzingen naar traditionele items zoals de **slagerswerkbank** en gezamenlijke eettafels, wat een gevoel van gedeeld erfgoed en lokaal vakmanschap oproept.

Op een ander niveau lag onze focus op het creëren van ontmoetingsmogelijkheden voor bewoners door activiteiten van gedeeld belang, zoals het **veelzijdige gebruik van de restaurantzaal**. Hier worden dagelijkse lunches geserveerd, waarbij werknemers, van wie velen deelnemen aan programma's voor professionele herintegratie, opgeleid worden in bediening en keukenvaardigheden. Op deze manier draagt de ruimte niet alleen bij aan persoonlijke groei en vakopleiding, maar versterkt het ook de sociale cohesie binnen de gemeenschap.

We hebben de circulatiestromen in het gebouw grondig bestudeerd om de beweging van mensen tussen de verschillende ruimtes te optimaliseren, wat resulteert in een soepele en efficiënte doorloop. Daarnaast zal binnenkort gestart worden met de aanleg van een nieuwe trap en lift, die niet alleen extra toegankelijkheid bieden voor mensen met beperkte mobiliteit, maar ook de inclusiviteit en functionaliteit van de ruimte verder verbeteren.

UITVOERING & MATERIALITEIT

Het centrale element van de ruimte is de "Table des rencontres," een toonbank die bezoekers bij binnenkomst verwelkomt en doorloopt in een gemeenschappelijke tafel. Deze opzet doet de scheidingslijn tussen de keuken en de eetzaal vervagen, met als doel een visuele en sociale connectie te creëren tussen de gasten en het personeel, waardoor een soepele en informele interactie met de klanten ontstaat.

Opalijnen lampen accentueren de lange tafel en brengen de esthetiek van een dorpsfeest-slinger tot leven, wat een speels detail toevoegt aan de gemeenschappelijke sfeer.

Geïnspireerd door het agrarische landschap wordt de sfeer versterkt door warme, aardse tinten die een uitnodigende, knusse omgeving creëren. Maatwerkelementen, zoals de in samenwerking met de Brusselse textielontwerper "Château Resort" ontworpen gordijnen, versterken dit thema verder. De patronen, geïnspireerd op luchtfoto's van de omliggende velden, spelen artistiek met vormen en texturen om de natuurlijke omgeving te weerspiegelen.

Een duurzame aanpak werd toegepast door materialen te hergebruiken, zoals bij de bouw van de bar/gemeenschappelijke tafel, vervaardigd uit gerecupereerde Cortenstaalblokken. De uitgesproken roestkleur van het Cortenstaal komt terug in zowel de vloer als de achterwand, die zijn afgewerkt met klei en natuurlijke pigmenten. Het gebruik van massief houten meubels versterkt de warmte van de ruimte, terwijl verfijnde porseleinen lampen een vleugje elegantie toevoegen en harmonieus opgaan in het natuurlijke kleurenpalet.

De werkzaamheden werden vrijwel volledig uitgevoerd door de medewerkers van ‘Domaine des Possibles’. Dit zelfbouwproject illustreert perfect wat mogelijk is zonder voorafgaande technische kennis. Hun toewijding en oog voor detail tonen het potentieel van collectieve inspanning en creativiteit in gemeenschapsprojecten aan.

Project team

Alicia Finet
Alexandra Pustianu

Partners

Chateau Resort
DTS
Pictures by Atelier minHuy

up