AG JQ 7

OMVANG

Voor de zevende verdieping van het recent gerenoveerde JQ-hoofdkwartier in Brussel zocht AG een onderscheidende aanpak, specifiek afgestemd op het managementteam.

Naast de ontwerpopdracht die ons werd toevertrouwd, namen we het initiatief om kunst te integreren in de ruimte — een idee dat oorspronkelijk niet in de briefing vervat zat, maar dat AG met enthousiasme heeft omarmd. Zo werd onze opdracht uitgebreid met het cureren van voorstellen van lokale kunstenaars, het adviseren van AG bij de keuze en de volledige coördinatie tot en met de plaatsing.

ONTWERPAANPAK

De managementverdieping werd bedacht als een veelzijdige en inspirerende omgeving, waar focus en samenwerking elkaar afwisselen. Ze omvat vergaderzalen in uiteenlopende formaten — van kleine meeting rooms voor 3 à 4 personen tot middelgrote en grotere zalen — aangevuld met bubbles en uitnodigende loungehoeken met informele werkplekken.

Onze ontwerpvisie focuste op het creëren van een sfeer met een hoog comfortniveau, flexibiliteit en functionele helderheid. Er werd gekozen voor een tijdloos palet van natuurlijke materialen en neutrale tinten: een zachte achtergrond, een canvas dat kunstwerken laat spreken en hen tot resonantiepunten maakt.

Zoals in alle AG-projecten stond de verankering in de lokale context centraal, met kunst als expressiemiddel. Hiervoor werden zogenaamde ‘art pockets’ in het ontwerp geïntegreerd: zorgvuldig geplande zones die nieuwe kunstinstallaties een podium bieden, waar elk werk — mural of sculpturaal — op maat werd gekozen om in dialoog te gaan met zijn omgeving.

MEET THE ARTISTS

We stelden een selectie samen van vier kunstenaars met Belgische roots, die werden uitgenodigd om hun stempel op de ruimte te drukken.

Onze rol startte al in de prille fase: van de eerste voorstellen tot de uiteindelijke selectie, en het begeleiden van elk artistiek proces in dialoog met de architectuur tot aan de installatie ter plaatse.

Ondanks hun uiteenlopende stemmen delen de vier kunstenaars een verfijnd vakmanschap en een tastbare materiaalbeleving. Hun werken vullen elkaar aan en vormen samen een gelaagde, rijke visuele ontdekkingstocht doorheen de verdieping.

In de loungezones en kleine vergaderkamers creëert **Nathalie Van Der Massen** een subtiele, tactiele aanwezigheid. Haar verfijnde textiele werken versmelten haast onzichtbaar met de omgeving en roepen een zachte sfeer van rust en geborgenheid op.

Daartegenover staan de levendige macro-weefsels van **Maude Sauvage**, die organische vormen vieren en spelen met kleur, structuur en textuur. Haar werk accentueert het dynamische samenspel tussen materie en leegte en brengt de hoofdmuur van de boardroom tot leven.

Een andere toon klinkt in de poëtische schilderijen van **Edouard Devriendt,** waar tegenstellingen centraal staan: scherpte en vaagheid, afstand en nabijheid, stilte en luidheid. Zijn kleur- en materiaalgebruik onthult onverwachte diepte in ogenschijnlijk minimale composities, waarbij het onderwerp steeds centraal staat

**Pierre Coddens** vervolledigt het geheel met Sweet Dreams — een speelse, instinctieve installatie waarin suiker niet enkel materiaal maar ook onderwerp is, met zichtbare sporen van het maakproces. Het werk nodigt uit tot verschillende interpretaties: symbolisch, filosofisch, sociologisch en diep menselijk.

DE BOARDROOM

De boardroom vroeg om een doordachte aanpak om aan de wens van AG te voldoen: een capaciteit van 24 zitplaatsen met verhoogd comfort, waarbij elke gebruiker over 83 cm modulaire tafelruimte beschikt. Omdat de grootste bestaande ruimte hiervoor te beperkt was, ontwikkelden we een maatwerkoplossing: de herwerking van de ruimte én een optimaal ontworpen tafel als pièce maîtresse.

Twee ingrepen bepaalden de nieuwe ruimtelijke kwaliteit:

Het weghalen van de aangrenzende muur om de ruimte te vergroten, ondersteund door een structurele studie en de plaatsing van een robuuste metalen draagbalk.
Het verwijderen van het verlaagde plafond, waardoor het oorspronkelijke gewelfde plafond zichtbaar werd en de ruimte opnieuw in balans kwam met haar nieuwe proporties.

De op maat gemaakte tafel werd tot in het detail uitgewerkt, met het oog op maximaal comfort, vrije zichtlijnen en volledig geïntegreerde technologie (schermen, microfoons en audio). Het resultaat is een ontwerp dat zowel robuust als elegant is, organisch én solide.

Alle video- en projectieapparatuur, net als discrete bergruimtes, werden geïntegreerd in een op maat gemaakte wand op de overgang van de oorspronkelijke kamers.

De finishing touch: e en sterrenhemel van lichtpunten over het volledige plafond, die de blik omhoog trekt en het geheel subtiel doet schitteren.

Op de hoofdmuur vervolledigt Maude Sauvage het verhaal met Ovos, een textielwerk** dat textuur en ambacht toevoegt, en speelt met de dialoog tussen vorm, kleur en volume.

Project team

Alexandra Mavroudaki
Catia Lopes
Silvia Preto
Alicia Saen
Marc Martinez
Nguyen-Bao Thai Ngoc
Sevasti Alexiadi

Partners

De Fonseca
Ingenium

up