
Rossel Village
OMVANG
Een synergetische werkomgeving
In 2017 zette de Rossel Groep, een vooraanstaande mediagroep in Brussel en Wallonië, bekend van hun toonaangevende publicatie Le Soir en eigenaar van meer dan 90 merken, de stap naar een ambitieus project om hun Brusselse hoofdkantoor te vernieuwen. Wij kregen de opdracht om hun werkomgeving opnieuw vorm te geven, waarbij we zowel de huidige behoeften als de aanpasbaarheid aan toekomstige trends in acht namen.


ONTWERPSTRATEGIE
De oriëntatiefase: Op weg naar een gedeelde visie
De oriëntatiefase was van cruciaal belang. Via workshops gingen we in gesprek met de leiding en verschillende teams, hiernaast voerden we meer dan 70 individuele interviews met verschillende teams en afdelingen. Deze nauwe samenwerking was essentieel om de behoeften goed te begrijpen en een programma op te stellen dat de bestaande activiteiten zou ondersteunen, maar ook voldoende flexibiliteit zou bieden voor toekomstige ontwikkelingen.
Kernwoorden voor een toekomstgerichte werkplek
De visie van het leiderschap kristalliseerde zich rond 6 sleutelwoorden: Samenwerking, Diversiteit, Prestaties, Evolutiviteit, Mobiliteit en Gastvrijheid. Deze leidende principes stuurden ons door het hele project en hielpen ons om de ambitie van het leiderschap te realiseren: een moderne, flexibele en uitnodigende werkomgeving, die de synergie binnen de bedrijven bevordert.

uitvoering
Rossel Village was geboren. Een ruimtelijk, mensgericht ontwerpconcept gebaseerd op de volgende richtlijnen:
- “De Straat” als ruggengraat voor interacties op elke verdieping.
- Welzijn en comfort voor iedereen: maximale natuurlijke lichtinval, goede akoestiek en ergonomische diversiteit.
- Maatwerk om de ruimte optimaal te benutten en unieke werkomgevingen te creëren.
We maakten gebruik van de bijzondere architectuur van het gebouw om een flexibel ontwerpprincipe te ontwikkelen dat op elke verdieping toepasbaar is. De pilotverdieping fungeerde als testlocatie om het concept te verfijnen, zodat gebruikers van andere verdiepingen het ontwerp konden ervaren, begrijpen en hun specifieke feedback konden geven.





Culminerend op het dorpsplein
Het meest opvallende element van het project zijn de gemeenschappelijke ruimtes in de plint: de inkomhal, de cafetaria en het conferentiecentrum. Ons ontwerp streefde ernaar om voorheen geïsoleerde ruimtes met elkaar te verbinden. De openheid van de ontvangsthal loopt naadloos over in de lager gelegen cafetaria, verbonden door een tribunetrap. Deze multifunctionele ruimte is geschikt voor een breed scala aan activiteiten, van informele maaltijden en vergaderingen tot klantenevenementen en interne bijeenkomsten. Maatwerkmeubilair in eikenhout omkadert de gevelpilaren en creëert een reeks unieke nissen. Naast de cafetaria bevindt zich een openbare ruimte voor persconferenties en vergaderingen met zicht op de straat, terwijl twee flexibele vergaderzalen erboven panoramische uitzichten bieden over zowel de binnen- als buitenruimtes.
Rossel Village is bestand tegen de tand des tijds. Het flexibele en moderne ontwerp voldoet aan de huidige behoeften en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen op de werkvloer, waarbij de principes van flexibiliteit, samenwerking en innovatie als pijlers voor succesvol werkplekontwerp worden bevestigd.







Project team
Nina Korkach
Alicia Finet
Silvia Preto
Mauro Brigham
Jasper Derluyn
Partners
Pictures by Save As