the Fingerprint

KADER

Unilin, een toonaangevend Belgisch bedrijf in houtrecyclage en wereldwijd marktleider in interieurontwerp- en bouwoplossingen, benaderde ncbham voor het ontwerpen van een sculpturale display die hun kernwaarden van duurzaam ontwerp en milieuverantwoordelijkheid belichaamt.

Door middel van een innovatief co-creatief proces hebben we een veelzijdig en flexibel ontwerp ontwikkeld, waarbij we het gebruik van materialen en hulpbronnen hebben geoptimaliseerd. Het resultaat is een indrukwekkend, levendig dubbelwandig stuk dat de aandacht van de kijker trekt. Het dient niet alleen als display, maar symboliseert ook Unilin’s inzet voor het milieu door uitsluitend gerecycleerde panelen van het eigen bedrijf te gebruiken.

ONTWERPMETHODOLOGIE

De vraag van de klant was om een artistiek en veelzijdig stuk te ontwerpen dat op een creatieve manier het potentieel van het product zou belichten en het verhaal van het bedrijf zou vertellen, binnen een beperkt budget. Het kunstwerk zou worden geplaatst in het centrum van het atrium van hun nieuwe hoofdkantoor, zodat de ruimte flexibel gebruikt kan worden voor evenementen.

Ons ontwerp nam de uitdaging aan om de presentatie van het product opnieuw te definiëren door modulariteit, minimalisme, ruimtelijke innovatie en interactieve storytelling te combineren. Deze benadering zorgde ervoor dat het sculptuur niet alleen visueel opvallend was, maar ook functioneel, educatief en aanpasbaar voor verschillende doeleinden binnen het atrium. We ontwikkelden een structuur met twee zijden, waarbij exclusief gebruik werd gemaakt van Unilin-producten, waardoor zowel de praktische als de esthetische kwaliteiten van de panelen werden belicht.

De kern van Unilin’s assortiment panelen, normaal verborgen in structuren en vaak niet esthetisch gewaardeerd, wordt tentoongesteld aan de binnenste zijde. Deze ‘brute’ panelen vertegenwoordigen de fundamenten van Unilin, gepresenteerd in hun ruwe vorm om de eenvoud en authenticiteit van het merk te benadrukken. Aan de buitenste zijde prijkt een levendig assortiment kant-en-klare kleurstalen van Unilin, wat resulteert in een dynamische, kleurrijke huid die gemakkelijk kan worden aangepast met nieuwe afwerkingen. De voorgestelde kleurovergang is geïnspireerd op de bestaande architectuur, van het diepe blauw van de trap tot het wit van de balkons in het atrium, met toevoegingen van oranje en analoge paarse tinten. De diverse witte afwerkingen creëren een subtiel spel van matte en glanzende texturen, warme en koele tonen.

Symbool van duurzaamheid

De sculptuur is modulair ontworpen met een minimale voetafdruk, wat zorgt voor gemakkelijke mobiliteit om ruimte vrij te maken voor evenementen. Door zijn holle structuur behoudt het een krachtige aanwezigheid in het atrium met een minimaal beslag op vloeroppervlakte. Deze ontwerpbeslissing, inclusief de definitieve vorm en structuur, kwam voort uit computationeel ontwerp dat snelle en nauwkeurige tests mogelijk maakte, wat ons hielp om functionaliteit te waarborgen zonder afbreuk te doen aan esthetiek of praktische bruikbaarheid.

Het stuk fungeerde ook als een ruimtelijke scheiding, waarbij het binnen het grotere atrium een cocon-achtige ruimte creëerde. Dit concept van een “ruimte binnen een ruimte” bood bezoekers een semi-afgesloten ruimte om op een meer intieme manier met de display te communiceren, wat hun ervaring en interactie met het product versterkte.

Tot slot was het kunstwerk bedoeld als een speels en boeiend medium om het verhaal van Unilin te vertellen. Het omvatte de merkgeschiedenis, met nadruk op belangrijke mijlpalen en ecologische beslissingen, en illustreerde Unilin’s lang termijn toewijding aan het milieu en innovatie. Door alleen gerecycleerde panelen van Unilin te gebruiken, zorgden we ervoor dat de hoofdcomponenten van ons ontwerp bijdragen aan afvalvermindering. Hierdoor wordt het sculptuur niet alleen gezien als een artistiek en functioneel stuk, maar ook als een voorbeeld van verantwoord en bewust ontwerp, dat volledig in lijn is met de kernwaarden van Unilin.

Computational design & optimalisatie

Het volledige ontwerp van het stuk werd gevormd door nauwkeurige CNC-snijberekeningen, uitgevoerd door onze deskundige in computationeel ontwerp. Op deze manier werd het materiaal optimaal benut, wat resulteerde in minimale afvalproductie en restmateriaal.

Vanaf het begin van het ontwerp was het gebruik van lokale bronnen en productie voorzien. Elke stap van het productieproces vond plaats binnen een straal van 120 kilometer in België. Van de creatie van de panelen in Izegem tot de houtbewerking in Waver, Wallonië, werd deze plaatselijke aanpak gevolgd om transportemissies te minimaliseren, en ervoor te zorgen dat het project volledig in België wordt gemaakt. Bovendien is het productieproces ontworpen om eenvoudig en energiezuinig te zijn, met basisassemblagetechnieken zoals puzzelachtige montage, bouten, schroeven en een minimum aan lijm, wat het energieverbruik optimaliseert.

Project team

Alicia Finet
Mauro Brigham
Marc Martinez

Partners

Pictures by Atelier minHuy
Pluo

up