Phicap

ARCHITECTURALE PROGRAMMERING: DE WAARDE VAN EEN GEBOUW VERHOGEN DOOR ZIJN VOLLEDIGE POTENTIEEL TE ONTWERPEN

Het Beyaertgebouw, gelegen in het hartje van Brussel, was de zetel van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK).

Het werd gebouwd tussen 1889 en 1918 en heeft een eclectische bouwstijl: een mengeling van neoklassiek en Italiaanse renaissance.

Enkele jaren geleden werd een nieuwe moderne achterbouw toegevoegd met zicht op de tuin, waardoor de totale ruimte groter werd en de complexiteit toenam door de tweede circulatie.

We stelden aan Phicap, de vennootschap voor vastgoedbeheer, twee scenario's voor in dit gebouw met 5 verdiepingen: een verhuring door 4 ondernemingen of een bewoning door één huurder.

Als algemene benadering hield het bureau ten volle rekening met de architecturale erfenis van het gebouw, de rijke details en koos het voor een subtiele ingreep. Het respect voor en de vermenging van oud en nieuw resulteren in een perfect uitgebalanceerde sfeer, een vloeiende dialoog van contrasten.

De monumentale ingang werd aangevuld met minimalistische elementen: op maat gemaakte banken en perfect geïntegreerde akoestische panelen, geaccentueerd door een verlichting op maat. De aangepaste ruimte lokt spontane activiteiten en ontmoetingen uit.

Boven de receptie werd een opmerkelijk gedetailleerde hal ontworpen die dienst doet als flexkantoor.
In het eerste scenario wordt deze ruimte verondersteld te worden gedeeld door de 4 huurders.

De doorschijnende boxes, die dienst doen als kleine vergaderzalen, verbinden de ruimtes van het oude gebouw rechtstreeks met het nieuwe, als een soort ritssluiting.
De coffee corner is strategisch gelegen en bevordert de interactie. Aangepaste, minimale verlichting contrasteert met de weelde van het gebouw.

Op het laatste niveau optimaliseert de creatie van een mezzanine de ruimte en biedt een nieuwe dynamiek aan het bestaande volume.
De bovenverdiepingen bieden een ander gevoel, gekaderd door origineel vervaardigde metalen structuren.
Om de continuïteit in het hele gebouw te verzekeren, volgen de telefooncellen en vergaderzalen het oorspronkelijke principe om als verbinding tussen de gebouwen te dienen.

De ruimte is doorspekt met zwarte stippen, die een echo zijn van de historische ASLK-klantenkaart met zijn talrijke en willekeurige stippen, die elk overeenstemmen met een bezoek aan de bank.

Last but not least valt een prachtige Rotonda-ruimte op door haar volume, haar jungle-achtige vegetale inplantingen en haar op maat gemaakte meubilair.
Het ontwerp nodigt de gebruiker uit tot een ongewone handeling: een gebogen trap oplopen die leidt naar het enige hoog gelegen raam om de Brusselse skyline te bewonderen.

Check it out : https://phicap.eu/fr/

Client

Phicap

Project team

Alexandra Pustianu
Nina Korkach
Jasper Derluyn
Alessandro Fuca

up