NWOW BIJ RVA/ONEM

FROM THEN TO N(W)OW

De renovatie van het Centraal Administratief Gebouw van de RVA/ONEM is de eerste openbare wedstrijd die ncbham in Brussel heeft gewonnen. Dit betekent een ingrijpende verandering van de werkervaring om het bestaande gebouw, gelegen in het hart van Brussel aan de Keizerslaan 7, te transformeren en nieuw leven in te blazen.

Ons team ontwikkelde een werkplek- en ontwerpstrategie die de aandacht van de jury trok en ons uiteindelijk de opdracht opleverde. Een ingrijpende renovatie van 4 kantoorverdiepingen en een gedeeltelijke renovatie van de benedenverdieping waarbij ook het restaurant voor de werknemers, vergaderzalen en opleidingscentra werden betrokken. De totale oppervlakte van de ingreep bedraagt ongeveer 8.200 m².

 

De overgang van traditionele gesloten ruimtes naar op activiteiten gebaseerde ruimtes die aanzetten tot beter individueel werk en teamwerk, is een uitdaging die wij als interieurontwerpers en architecten met heel veel enthousiasme aangaan. De perceptie en de integratie van ons ontwerp door de eindgebruikers is daarentegen een kwestie die onze voornaamste zorg wordt.

Anticiperend op de aanzienlijke impact die deze verandering zou hebben, richten wij ons op het garanderen van een soepele overgang voor de betrokkenen. Er wordt dan ook veel energie gestoken in het kalibreren en afstemmen van de functionaliteit en de dispositie van de speciale ruimtes, in nauwe samenwerking met het verantwoordelijke team van de RVA, om ervoor te zorgen dat alle specifieke behoeften en bijzonderheden van het programma worden geïntegreerd.

Het resultaat is een nieuw indelingsplan dat collectieve activiteiten zoals vergaderingen en informele bijeenkomsten, ontvangstruimtes en coffee corners samenbrengt in nauwe samenhang met de hoofdtoegang en de verticale circulatie van het gebouw.

De open ruimtes worden onderbroken door speciale zones voor overleg en kleine teamvergaderingen, waardoor buffers ontstaan tussen de verschillende teams. Stilteruimtes zijn geplaatst in delen van het gebouw met minder verkeer, om een efficiënte werkomgeving te garanderen.

Overlegruimtes voor 2/3 pers, algemeen bekend als ‘bubbels’, worden ook aan de buitenkant geactiveerd en bieden extra functies zoals een alkoof voor informele vergaderingen van 2 personen of een extra geïsoleerde werkruimte tegenover het raam. Al deze functies ondersteunen informele momenten die zo vaak optreden in de loop van de dag.

De vertaling in vorm en materiaal volgt hetzelfde idee – meer doen met minder en zo werd een eenvoudig, klassiek en zeer efficiënt systeem gevonden.

Een voorkeur voor lichte, strakke lijnen in combinatie met kleurspatten die elke verdieping een persoonlijke touch geven, creëren een goed evenwicht dat beantwoordt aan de belangrijkste vraag van de klant niets overbodigs, een klassiek design dat de tand des tijds kan doorstaan.

Onze grootste beloning is de toe-eigening door de gebruikers, de herontdekking van hun gebouw, toen de lange onpersoonlijke gangen eenmaal waren afgebroken en het natuurlijke licht van beide gevels de interieurs overspoelde.

“Hoewel de mensen in het begin sceptisch waren en zich moeilijk een voorstelling konden maken van de nieuwe indeling, komt iedereen nu met veel enthousiasme naar het werk, worden alle ruimtes naar behoren benut en krijgen we heel wat complimenten van onze bezoekers. We hebben echt het gevoel in een ander gebouw te zitten!” 

Nancy Bovendaerde, algemeen adviseur van de dienst Werken en uitrusting

Client

RVA/ONEM

Work

Signalisatie
Design
Meubilair
Graphics
Interieur en decoratie
Werkplek

Project

Werkplekken

Project team

Madalina Anghelescu
Marc Martinez
Huy Nguyen

Partners

Pictures by Melting Prod

up