CHATEAU D’EAU

words-circle-curves

WONEN IN EEN WATERTOREN

Op een smal perceel van 16 m breed en 20 m lang, midden in het vlakke Belgisch landschap, verrijst een 30 m hoge watertoren die tussen 1938 en 1941 werd gebouwd voor en door het dorp Steenokkerzeel. Hij werd gebruikt tot in het begin van de jaren negentig en werd door de nazi’s tijdens de 2e wereldoorlog gebruikt als uitkijktoren.

In 2004 werd een procedure tot bescherming en behoud van het gebouw ingeleid, die door de Koninklijke Commissie voor de bescherming en de instandhouding van monumenten en sites werd aanvaard.

De buitenkant van de toren werd volledig in de oorspronkelijke staat hersteld. Beschadigde betonnen kolommen werden gerepareerd en geschilderd, bakstenen voegen werden volledig verwijderd en vervangen en de ramen in de bovenverdieping werden groter gemaakt.

De werkzaamheden voor een volledige renovatie en verbouwing tot een eengezinswoning gingen van start in 2007.

Het programma voorziet in twee verschillende gebruikersprofielen.

De particuliere en belangrijkste gebruiker is de klant, een echtpaar dat dagelijks in de toren woont.

Een- of tweemaal per maand wordt een deel van het gebouw verhuurd voor zeer exclusieve evenementen voor vooraanstaande bedrijven die op zoek zijn naar een plaats om workshops te organiseren of een unieke locatie zoeken om topklanten in de buurt van de luchthaven te ontmoeten. Elke kamer is uitgerust met de nieuwste IT-technologie, domotica en de mogelijkheid om projectoren vrijwel overal op de bovenste verdieping te installeren.

Het behoud van bestaande betonnen elementen zoals de hoofdwaterleiding, betonnen plafonds, betonnen trappen en het 250.000 liter betonnen waterbassin waren essentieel om de sterke identiteit van het gebouw te behouden.

Elk zichtbaar betonelement binnenin werd donkergrijs geschilderd om het oude van het nieuwe te onderscheiden. Deze keuze werkt in beide richtingen, waarbij het contrast zowel helder als donker doet uitkomen.

0 - Hoofdingang en garage (2 auto's)

1 - Technische ruimte, opslag en bijkeuken

2 - Gastenkamer en kantoor
Een enveloppe binnenin de enveloppe. De combinatie van verticale en horizontale wengévlakken scheidt het slaapgedeelte van de gasten met een eigen badkamer.

3 - Badkamer
In de badkamer werd een centrale douche van 4,5 meter hoog gecreëerd om de waterstroomervaring te maximaliseren. Zwart getinte glazen wanden omringen de inloopdouche waardoor het gevoel van intimiteit toeneemt.
Textiel als visuele afscheiding van de kasten werd geïntroduceerd om een evenwicht te creëren met de andere "harde" materialen en om de akoestiek in de ruimte te verbeteren.

4 - Slaapkamer
In deze ronde kamer met koepelplafond bevindt zich een ronddraaiende trap die naar de bovenverdieping leidt en een volledige monolithische spiegel die de omgeving weerspiegelt en geleidelijk verdwijnt.

Wengé houten vloeren contrasteren met het koude karakter van de spiegeloppervlakken. De lichtweerkaatsing op het hout zorgt voor warme roodachtige tinten op de muren.

5 - Woonkamer, keuken en eetkamer
De bovenste verdieping, indrukwekkend door zijn ronde vorm en grote oppervlakte, biedt een ongelooflijk uitzicht op de vliegtuigen die landen op de nationale luchthaven op slechts 250 meter afstand.
In het liftblok zijn een rustruimte, een bibliotheek, het kattenhuis en een garderobe geïntegreerd.
Boven het sculpturale keukenmeubilair brengt een stalen brug u naar het terras.

6 - Panoramisch terras
Het terras biedt een volledig panoramisch uitzicht en is voorzien van een verhoogde IPE houten vloer en een douche.

Benieuwd naar andere residentiële projecten die we hebben ontworpen? Coghen is niet te missen!

Work

Design
Meubilair
Interieur en decoratie

Project

Residentieel

Project team

up