The percussion room in the Music academy of Montigny-le-Tilleul Belgium

ONTWERP VAN EEN MUZIEKACADEMIE

ONTWERP VAN EEN MUZIEKACADEMIE

In samenwerking met LEVEL STUDIO architecture, BSolutions en Room’s namen we korte tijd geleden deel aan de wedstrijd voor de muziekacademie van Montigny-le-Tilleul, voor het ontwerp van een muziekacademie.

Vanaf het begin heeft de taal van de muziek onze keuzes gestuurd. We vertaalden een geluidsgolf en een gevoel van de hele en kwartnoten op bladmuziek op de gevel. Dat deden we aan de hand van een scheidingswand van baksteen, een typisch materiaal van de traditionele Belgische architectuur, waardoor het nieuwe voorgestelde volume één wordt met de bestaande architectuur.

 

 EEN SPEL VAN LICHT EN SCHADUWEN

Overdag zorgt de gevel voor een zacht, gedempt licht in de aula, de percussieruimte en de inkomhal. Wanneer de zon de gevel verlicht, voorziet een spel van schaduwen het gebouw punctueel van energie.

’s Avonds komt de gevel tot leven en animeert hij de straat met zijn meer uitgesproken spel van volle en lege ruimtes.

De inkom verwelkomt de bezoeker en bevordert een vloeiende circulatie tussen de verschillende verdiepingen.

De lichtkoepel die nu boven de ingang is geplaatst, geeft de inkom nieuwe energie en roept een muzikale partituur op, die nog wordt versterkt door de bewegwijzering in het gebouw.

HELDERE KLEUREN DIE CONTRASTEREN MET DE SOBERHEID VAN DE MATERIALEN

De heldere kleuren van het meubilair, de wandversiering en de deurlijsten contrasteren met de soberheid van de verschillende materialen. Zij brengen ritme en oriëntatie in de verschillende delen van de academie.

In de danszaal herinneren de boogvormige spiegelwanden aan enkele symbolische bestaande elementen zoals de nissen voor de trap.

EEN DUURZAME AKOESTISCHE WAND VOOR DE CONCERTZAAL

De akoestische wand van de concertzaal is gemaakt van teruggewonnen hout en gerecycleerde textielbakstenen die doen denken aan een equalizer.

Nogmaals dank aan LEVEL STUDIO architecture, BSolutions en Room’s voor het geweldige teamwerk bij het ontwerpen van de muziekacademie!

Als u van houdt van ontmoetingsplaatsen en inspirerende omgevingen zult u ons Barfit project zeker weten te waarderen! Kom een kijkje nemen!

 

Client

Commune de Montigny-Le-Tilleul

Work

Signalisatie
Design
Meubilair
Graphics
Interieur en decoratie
Strategie
Audit

Project

Culturele ruimtes

Project team

Alexandra Pustianu
Catia Lopes

Partners

BSolutions
Illustrations by Jonathan Calugi
LEVEL STUDIO architecture
Room's

up